Ga naar hoofdinhoud

Zuidhoek van start met bijzondere klussendienst

(bron Wereldregio)

Marco Verhoeven en Maikel Verloo zijn klusjesmannen. Niet zomaar klusjesmannen. Zij vormen het klussenteam van de Zuidhoek, dat onlangs van start is gegaan. Speciaal voor de huurders van Zeeuwland die een kleine klus in of om het huis hebben, maar er door omstandigheden niet aan toe komen of het – soms door ouderdom – niet kunnen. Het project komt voort uit Start Innovation, een landelijk project waarmee de Zuidhoek vorig jaar in de prijzen is gevallen.

Robert Carol (manager leerwerkbedrijf) is enthousiast over het project, waarbij het mes aan meerdere kanten snijdt. Marco en Maikel hebben er een volwaardige baan aan om een voorbeeld te noemen. Marco bijvoorbeeld was na een ernstig ongeval lange tijd uit roulatie en wachtte een intensieve revalidatie. Nu kan hij weer aan de slag. Carol: ,,We hebben nu twee mensen voor dit project maar dat kunnen er best meer worden. We beginnen met de huurders van Zeeuwland, maar dat kan op termijn uitgroeien.

Belangrijk is dat het project zichzelf weet te bedruipen, legt hij uit. Toch betaalt een huurder maar 22,50 euro voor twee mannen voor een uur. Dat kan omdat Zeeuwland meebetaalt. Begrijpelijk, zo legt Jeroen van den Dries uit. Het is investeren in leefbaarheid en veiligheid in de wijk.” Dat is Zeeuwland met ruim vierduizend woningen ook heel wat waard. Van den Dries tekent voor de planning. Mensen melden zich met een klus bij Zeeuwland, die daar wordt beoordeeld.

Het mag bijvoorbeeld geen opdracht zijn die op de reguliere aannemersmarkt zou moeten komen. Het gaat dus om dat ene greepje op de keukenkast dat maar los blijft zitten, een schilderijtje ophangen, klein onderhoud van de tuin en meer van dat soort zaken.

Carol: ,,Onze klusjesmannen komen bij de mensen thuis en kunnen daarmee ook een signaalfunctie hebben. Bijvoorbeeld als blijkt dat iemand in een sterk vervuild huis woont. De mannen geven het door en er wordt passende hulp geboden”.

Maar Marco merkt ook dat zij een rol vervullen in de eenzaamheidsbestrijding. Ze hebben de tijd om een praatje te maken, iets wat de huishoudelijke hulpen door blijvende bezuinigingen niet meer kunnen doen. Alles is op de minuut afgemeten. ,,Maar dat maakt het werk ook zo leuk’’, zegt Marco Verhoeven.

Het klussenteam is nog onbekend op Schouwen-Duiveland en dus kan het aantal vragen ook nog toenemen als die bekendheid groeit. Dan kan het team ook groeien. Start Innovation zet ook in op mobiliteit. Dus is de elektrische klussenbus al besteld en wordt deze binnenkort afgeleverd. Tot die tijd gebruiken de twee nog een oude bus. Bij het project is naast Zeeuwland en de Zuidhoek ook het SMWO betrokken. De laatste deelt als het nodig is koffiebonnen uit. Een manier om even met mensen in contact te komen en de helpende hand te bieden als dat nodig mocht zijn.

deel dit bericht:

contact

Deltastraat 8,
4301 RC Zierikzee

0111 413257
info@dezuidhoek.nl

Back To Top