Ga naar hoofdinhoud

Sociaal ontwikkelbedrijf De Zuidhoek zet cobots in naast hun medewerkers

De Zuidhoek, sociaal werkbedrijf gevestigd in Zierikzee, maakt gebruik van cobots om hun freesbank te bedienen. Er worden onder andere aluminium koeltunnels gefreesd voor Delta Elektronika, een gerenommeerd leverancier van Power Supplies wereldwijd. De cobot draait nu regelmatig 24 uur per dag en zelfs in het weekend.

Meerwaarde van de cobots voor de doelgroep

Quote Werken met een cobot is minder arbeidsintensief voor de medewerkers en minder belastend. De meerwaarde van cobots voor De Zuidhoek is de verhoging van de productiviteit en het ontstaan van andere werkzaamheden voor medewerkers. Door het vereenvoudigen van taken, ontstaan er andere werkzaamheden voor medewerkers die anders op de in- en ompak zouden werken. Denk aan het schoonmaken van de machine, het inleggen en uithalen van de koelers voor de power supplies op de bevoorradingstafels, dus het logistieke werk er omheen.
Vanwege de verhoogde producties ontstaat er ook weer meer zaagwerk als handmatige voorbewerking. Ook dit is extra werkgelegenheid voor een doelgroep die anders op de in- en ompakwerk zou werken. Bovendien leidt de verhoogde productie tot meer handmatig voorbewerkingswerk, wat opnieuw extra werkgelegenheid genereert.

Veilig samenwerken met een cobot

De cobot is uitgerust met een veiligheidssensor die de machine onmiddelijk stopt bij aanraking, waardoor een veiligere werkomgeving voor medewerkers wordt gewaarborgd. Dit onderscheidt cobots van robots die deze functie niet hebben.
De mensen die met de cobot werken, worden begeleid door een voorman en zijn voornamelijk mensen die aangewezen zijn op beschut werk.

Betrokken klant

Delta Elektronika is betrokken bij dit project vanwege hun interesse in maatschappelijk verantwoord investeren in een sociaal werkbedrijf. De Zuidhoek werkt intensief met hen samen. Ze hebben al tonnen geïnvesteerd in verspaningsmachines die bij De Zuidhoek staan. Ze zijn bereid om technische knowhow in te huren en alle kosten hiervan te betalen wanneer dat nodig is. Voor Delta Elektronika is het belangrijk om de kwaliteit van het product dat ze aan klanten leveren te waarborgen, evenals het verhogen van de productiviteit en omzet. Gebruikers van Delta Elektronika zijn bedrijven in de sectoren Automotive, R&D, Universiteiten en Industrie. Namen van enkele eindgebruikers zijn Audi, Volkswagen, Tesla, Cern, Technische Universiteit Delft, Eindhoven, Twente, Universiteit Leiden, Harvard University en ASML.

Koerswijziging De Zuidhoek

Jaren geleden heeft De Zuidhoek de keuze gemaakt om geen grote investeringen meer in machines te doen. Hierdoor stonden klanten voor de keuze: stoppen of zelf investeren in machines. Diverse klanten van de Zuidhoek hebben ervoor gekozen zelf te investeren in machines en gebruik te maken van de menselijke capaciteit van De Zuidhoek om deze machines te bedienen. Zoals dus de cobot die geplaatst is bij De Zuidhoek. De aanschaf van een machine gaat in nauwe samenwerking met de klant. Er wordt opgetrokken als partners.

deel dit bericht:

contact

Deltastraat 8,
4301 RC Zierikzee

0111 413257
info@dezuidhoek.nl

Back To Top