Ga naar hoofdinhoud

zuidhoek pakt de draad weer op

De Zuidhoek zit alweer bijna 2 maanden in het corona tijdperk. De eerste week was even schrikken en gaf veel onzekerheid bij medewerkers. Die week werkte De Zuidhoek met een bezetting van ongeveer 50%. Op basis van die situatie is er eerdere berichtgeving geweest in Wereldregio over de bedrijfsvoering van de Zuidhoek. “Na die eerste week zijn bij de Zuidhoek al snel zaken ten goede gekeerd,” vertelt directeur Jos Rijk.

Al meteen is de Zuidhoek gaan werken aan de 1 1/2 meter economie om ervoor te zorgen dat alle medewerkers van de Zuidhoek in een veilige omgeving konden werken met voldoende afstand tot elkaar. Elke dag werden er in rap tempo weer nieuwe aanvullende maatregelen genomen en uitgevoerd. Zo werd bijvoorbeeld een deel van het werk in de wasserij uitbesteed om ruimte te creëren voor het houden van voldoende afstand tot elkaar. Ook werden er hesjes met de tekst “1 ½ meter afstand houden” besteld en plexiglas wanden geplaatst op diverse werkplaatsen. Zo maar even een greep uit de vele maatregelen die genomen zijn.

De meeste medewerkers die thuis zaten kwamen weer werken en al vrij snel zaten we op een bezetting van 80%. Tot op de dag van vandaag draait de Zuidhoek daar vrij stabiel op door. Ook het begeleidend personeel en de medewerkers van de stafafdelingen zijn zo goed als volledig fysiek aanwezig bij de Zuidhoek. Ook hier kan gewerkt worden met de benodigde afstand en voorschriften. Daar waar werk werd verloren, bijvoorbeeld omdat het toerisme op Schouwen-Duiveland stilligt, konden weer nieuwe klanten en werk worden aangetrokken. Hierdoor is de hoeveelheid werk en het aantal beschikbare mensen met elkaar in balans gebleven. De Zuidhoek zit nu dan ook al weer een tijdje in een, voor deze tijd, stabiele situatie. Ook gedurende de coronacrisis verricht De Zuidhoek belangrijk werk.  Met de wasserij en de schoonmaak heeft De Zuidhoek twee vitale werksoorten in huis. We doen de was voor veel verpleeghuizen en de schoonmaak houdt diverse panden en ruimtes in Schouwen-Duiveland schoon. Ook gedurende de coronacrisis verricht de Zuidhoek belangrijk werk.
De diversiteit aan werksoorten en de flexibiliteit van de medewerkers van de Zuidhoek bewijzen ook in deze tijden zijn waarde. Nóg belangrijker is het om te zien dat de medewerkers blij zijn dat ze kunnen blijven werken. De meesten moeten er niet aan denken om thuis te moeten blijven. In deze tijd wordt eens te meer duidelijk dat werk ontzettend waardevol is en erg belangrijk is voor het welzijn van mensen. “De Zuidhoek heeft daarmee een belangrijke sociaal maatschappelijke functie,” aldus Rijk. En verder: “Deze coronaperiode leert dat we elkaar hard nodig hebben, ook de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben we hard nodig. Daarom bij deze een warm pleidooi voor een inclusieve arbeidsmarkt. Maar ook met de oproep om daar vandaag, maar ook morgen met elkaar oog voor te blijven houden.”

Back To Top