Ga naar hoofdinhoud

Het EnergieTeam helpt gratis de kou buiten te houden in Schouwen-Duivelandse huizen

Klusjesmannen die gratis een tochtstrip komen plakken? Het is geen sprookje: Schouwen-Duiveland is de eerste gemeente met een EnergieTeam.

Bron pzc 26-10-2022

Niemand wil thuis in de kou zitten, maar niet elke inwoner weet hoe hij of zij daar iets aan moet doen. Laat staan dat iedereen daar geld voor heeft. Met het Energieteam worden inwoners gratis geholpen met het besparen van energie. Het is een samenwerking van de gemeente Schouwen-Duiveland, woningcorporatie Zeeuwland, leerwerkbedrijf De Zuidhoek en het platform Energiek Zeeland.

Er is dit voorjaar al een energieloket in Zierikzee geopend waar mensen terechtkunnen met vragen over energie besparen. Voor 121 euro komen ambassadeurs van Energiek Zeeland bij mensen thuis om een advies op maat te geven. Het EnergieTeam doet dat gratis en daar zijn natuurlijk grenzen aan. Huishoudens met een laag inkomen – ‘tot 150 procent van het minimumloon’, zegt wethouder Ankie Smit – komen in aanmerking voor zo’n gratis advies. ,,Het gaat dan om mensen die in een huis wonen met een slecht energielabel, C of lager, en die een hoge energierekening hebben. Het geldt zowel voor huurders als huiseigenaren”, zegt wethouder Smit.

De vrijwilligers van het EnergieTeam geven niet alleen gratis tips, ze zorgen ook voor kleine besparingsmaterialen. Volgens Marjan Brandes van Energiek Zeeland voert een klusteam die kleine aanpassingen ook gelijk uit. ,,Denk aan het aanbrengen van tochtstrippen, ledlampen of een brievenbusborstel. We kijken waar een woning het meeste baat bij heeft. Als bewoner kies je samen met iemand van het EnergieTeam wat jou het meest helpt tot een bedrag van 250 euro.”

Inwoners die in aanmerking komen voor gratis energiehulp krijgen een uitnodiging per post, maar mensen kunnen zich ook direct aanmelden via energiekzeeland.nl/energieteam of via 0118-296566. ,,We gaan per dorp of wijk aan de slag”, zegt wethouder Smit. Via de website van Energiek Zeeland kunnen inwoners ook zien voor welke duurzame aanpassingen ze subsidie kunnen krijgen en wie het werk zou kunnen uitvoeren.

deel dit bericht:

contact

Deltastraat 8,
4301 RC Zierikzee

0111 413257
info@dezuidhoek.nl

Back To Top