Ga naar hoofdinhoud

Duurzaam ondernemen door De Zuidhoek

VERDUUR­ ZAMING motor voor kwaliteitsverbetering

Een inclusief ‘groen’ bedrijf waar het comfortabel werken is: dat is waar De Zuidhoek achter de schermen hard aan werkt. Directeur Jos Rijk: “We zijn in afwachting van de uitkomsten van een onderzoek van de gemeente over onze rol in de toekomst. Want zoals iedereen weet opereren we in een krimpmarkt. Intussen zitten wij niet stil, en investeren volop uit eigen gespaarde middelen in vergroening van onze bedrijfsvoering en in versterking van de infrastructuur die we al hebben. Want stilzitten en afwachten, dat is niets voor ons.”

Optimaal meebewegen

Voorsorterend op de rol die De Zuidhoek in de toekomst kan gaan spelen investeert het bedrijf bijvoorbeeld in faciliteiten om bedrijven uit de regio te kunnen helpen met verduurzaming van de samenleving en de energietransitie. Jos: “Zo hebben we in samenspraak met een grote installateur van zonnepanelen een oefendak met panelen opgesteld, inclusief valbeveiliging. Iedereen kan daar het vak van zonnepanelenmonteur leren.” De Zuidhoek is bovendien voornemens om een leerwerkruimte voor warmtepompen in te richten. Jos: “Ook daarvoor zijn we in gesprek met een lokale partner.” Uiteindelijke doel is optimaal meebewegen met wat het bedrijfsleven vraagt. Jos: “Wij zien het als onze opdracht om te focussen op de beroepen van vandaag en van morgen. Dat moeten we samen met werkgevers doen. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk gegeven. En dan zijn wij vervolgens ondernemend genoeg om onze bedrijfsvoering daarop aan te passen.”

Led-verlichting en zonnepanelen

Intussen investeert De Zuidhoek ook volop in het verduurzamen van de eigen bedrijfsvoering. Jos: “Al onze verlichting bestaat inmiddels uit led-lampen, we hebben op ons terrein een elektrische laadpaal geïnstalleerd voor onze volledig elektrische klusbus en sinds 2017 liggen er 446 zonnepanelen op ons magazijndak. Daarmee wekken we genoeg op voor onze totale verlichtingsbehoefte. Sterker nog: we hebben zelfs energie over om ons machinepark deels van stroom te kunnen voorzien.”

Klussendienst

Ook op andere manieren gaan bij De Zuidhoek verbetering van de kwaliteit van de bedrijfsvoering en verduurzaming hand in hand. Zo heeft het bedrijf een kostendekkende klussendienst opgezet. Medewerkers van De Zuidhoek voeren daarmee in opdracht van de gemeente energiebesparende klussen uit bij particulieren. Zoals tochtstrips aanbrengen of folie plaatsen achter radiatoren. Om mensen daarvoor op te leiden heeft De Zuidhoek een proefopstelling met allerlei deurposten, zodat kandidaten voor de klussenbus droog kunnen oefenen. Jos: “En heel belangrijk: onze medewerkers komen daarmee achter de voordeur en signaleren problemen waar de gemeente mogelijk iets mee moet. Zoals schuldenproblematiek of vereenzaming.”

Semi-bedrijfsverzamelgebouw

De impact van al deze maatregelen moeten we niet onderschatten, vindt Jos. “Wij zijn een klein bedrijf in de sector en bij ons gaat het altijd om kleine aantallen mensen die we daarmee aan het werk helpen. Maar als je die kleine aantallen allemaal bij elkaar optelt, is dat toch behoorlijk indrukwekkend.” Hij verwacht dat De Zuidhoek zich steeds meer gaat ontwikkelen tot een ‘semi-bedrijfsverzamelgebouw met allerlei faciliteiten en de juiste menskracht om bedrijven uit de regio te ondersteunen in hun verduurzamingsopgave’. “We zijn al een behoorlijk eind op weg. Samen met werkgevers kunnen we nog veel meer bereiken.”

Het hele duurzame daden magazine is te lezen via deze link:

Duurzame Daden Magazine: dit doen sociaal ontwikkelbedrijven voor een betere wereld – Cedris

deel dit bericht:

contact

Deltastraat 8,
4301 RC Zierikzee

0111 413257
info@dezuidhoek.nl

Back To Top